Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/5/c/5c18d4e9-50c1-44fb-bf98-8cd1106d2adc/legrandforum.sk/sub/m/funkcie/funkcie.php on line 11
Môžem nahradiť klasický vypínač podsvieteným vypínačom? | legrandforum.sk

Môžem nahradiť klasický vypínač podsvieteným vypínačom?

Anton Takáč
Môžem nahradiť klasický vypínač podsvieteným vypínačom?

Legrand odpovedá

Áno môžete, ale musíte si uvedomiť aký stav má signalizovať dútnavka alebo LED-ka vypínača.

A) Funkcia orientačného osvetlenia:
Dútnavka alebo LED-ka vypínača svieti ak je svetlo v miestnosti vypnuté. V tme podsvietený vypínač pomáha obsluhe nájsť vypínač a zapnúť svetlo.
Funkcia orientačného osvetlenia vypínača je často používaná. Je možné nahradiť klasický vypínač podsvieteným vypínačom jednoduchou výmenou.

Použitie: tlačitkové podsvietené vypínače na chodbách spoločných priestoroch. Alebo vypínače na chodbách v bytoch a domoch

B) Funkcia signalizačného osvetlenia:
Dútnavka alebo LED-ka vypínača signalizuje zapnuté svetlo.

Použitie: Vypínač, ktorým sa ovláda svetlo sa nachádza v inej miestnosti. Napríklad, ak ovládate svetlo kúpeľne vypínačom na chodbe, pri zavretých dverách kúpeľne neviete, či v kúpeľni nie zapnuté svetlo. Pri použití signalizačného osvetlenia vypínača dútnavka alebo LED-ka signalizuje zapnuté svetlo v kúpeľni.
Signalizačné osvetlenie vyžaduje prítomnosť N vodiča (tzv. nulák). To znamená, že v prípade ak sa v inštalačnej krabici nenachádza nulový vodič signalizačné osvetlenie sa nedá realizovať.

V prípade ďalších otázok ma kontaktujte priamo na gabriel.kocsis@legrand.sk alebo na telefónnom čísle 02/32 153 601